Tebutikken

Brygning

Sådan får du en dejlig kop te

   

 

Vand:

  • Vandet må gerne være kildevand, specielt hvis du har meget kalk i vandet fra din hane, da blødt vand bedre får teens smag og aroma frem. Dansk postevand fungerer dog som regel ganske udemærket, men hvis du forkæler dig selv med en rigtig dyr te, så prøv i hvert fald at brygge en enkelt kop med kildevand
  • Brug altid frisk vand, da det er mikset godt med ilt. Ilten er vital ift. at få den rigtige smag og duft frem, så brug ikke "gammelt" vand eller vand, der allerede har været kogt
  • Kog vandet. Det skal kun lige op at koge (og altså ikke "bulderkoge" i flere minutter). Men bruger du elkedel, så bliver det jo heller ikke aktuelt, da den koger vandet perfekt

Temperatur:

  • Vær opmærksom på vandets temperatur. Når du f.eks. skal brygge grøn te, skal vandet have en lavere temperatur for at bevare teens farve og gode egenskaber.
    • For hvid te skal vandet køle ned til ca. 75-80 grader, før det hældes over tebladene
    • For grøn te skal vandet køle ned til ca. 80-85 grader, før det hældes over tebladene
    • For oolong te skal vandet køle ned til ca. 90 grader, før det hældes over tebladene
    • For pu-ehr te og sort te skal vandet hældes over tebladenes umiddelbart efter, at det har kogt

 

   

Forberedelser og dosering:

  • Opvarm gerne tekoppen eller -kanden med kogende vand før brug
  • Brug 1-2 teskefulde teblade til en tekop, men smag dig frem - nogle foretrækker et stærkere bryg end andre
  • Du kan enten bruge en tepose eller en tesi; til gengæld er et teæg ikke velegnet. Det skyldes, at tebladene har brug for plads til at folde sig ud. I et teæg - eller et tebrev for den sags skyld - blive tebladene presset sammen, så de ikke kan folde sig ud og give den fulde smag. Tebreve er derfor heller ikke optimale, hvis du sætter pris på en god kop te

Brygning:

  • Når vandet har den rette temperatur, hælder du vand over tebladene
  • Bemærk, at nogle teer først skal "renses" for testøv (ligesom når du f.eks. skyller ris, før de skal koges). Typisk er det oolong og pu-ehr teerne. Grøn, hvid og sort te skal derimod ikke renses - her kan første bryg drikkes
  • Sådan renses teen: Hæld vand over tebladene og hæld straks vandet fra, f.eks. gennem en lille tesi (herved renser du teen for såkaldt ”testøv”)
  • Nu er du nået til selve brygningen: Hæld vand over tebladene og lad teen trække den anbefalede tid
  • Når tevandet er siet fra tebladene, er teen klar til at blive drukket

Trækketid:

  • Trækketiden varierer for de forskellige typer af te
  • Teen skal faktisk ikke trække mere end mellem 1-2 minutter - det afhænger naturligvis igen af din personlige smag
  • Urteteerne skal dog typisk trække væsentligt længere tid, nemlig ca. 5-10 min. - igen afhængig af personlig smag
  • Når teen har trukket, er den klar til at blive nydt - og husk også at nyde duft og udseende, da både smag, duft og farve er en del af en god teoplevelse.

Husk også at gemme tebladene, da de ofte kan genbruges; for nogle typer helt op 9 gange. Trækketiden reduceres til under 1 min. ved brug anden og efterfølgende gange, da bladene er blevet "åbnet op" ved første bryg. Læg mærke til, hvordan smagen varierer fra bryg til bryg; specielt 3.-5. bryg har en kraftig smag.

Rigtig god fornøjelse

 

Dankort VISA Mastercard Maestro VISA Electron JCB